Úspěch našich pilotů v Kolíně

Piloti z našeho Aeroklubu Josef Rýdl jako pilot a Petr Brandel jako navigátor se zúčastnili s letounem Diamond HK-36 na letišti v Kolíně navigační soutěže dvoučlenných posádek pod názvem Potkali se u Kolína. Soutěž uspořádal 22. – 24.4.2022 Aeroklub Kolín společně s Leteckým centrem ČR a Leteckou amatérskou asociací ČR. Účelem soutěže bylo umožnit začínajícím i zkušeným pilotům vyzkoušet si navigační disciplíny jak podle pravidel AeČR tak LAA.
Boleslavské posádce, která již měla jisté zkušenosti s pravidly AeČR, šlo především o poznání způsobu zadání disciplín podle pravidel LAA. Navigační soutěže všeobecně nespočívají pouze v úspěšném obletění zadané tratě, ale i v přesném dodržení času na trati podle zadané rychlosti a při tom i vyhledávání objektů podle přiložených fotografií. Nakonec se po obletění tratě boduje i přesnost přistání.
Naši piloti, přestože byli v některých detailech zaskočeni odlišnostmi zadání podle pravidel LAA, neměli k dispozici vhodné pomůcky pro tento typ navigační přípravy a v soutěži již nebyl čas na dohodnutí rozdělení práce za letu, nakonec obsadili krásné 4. místo mezi 17-ti posádkami.